Farba: zelená
Evidenčné číslo: 5313
Dĺžka (km): 14,9 km
Prevýšenie: 360/270 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: REKREA (ľahké) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta, lesná cesta

Charakteristika: Miestna zelená trasa umožňujúca prepojenie obce Záskalie s Považskou Bystricou. Trasa má zvlnený charakter a zvládne ju aj menej zdatný cykloturista. Najväčším lákadlom na trase je najmä prekrásne prírodné prostredie Strážovských vrchov.

Väčšina trasy prechádza územím CHKO Strážovské vrchy a preto by sa mal cykloturista správať slušne a dodržiavať pokyny ochrany prírody.

Popis: Trasa začína na križovatke s modrou cykloturistickou trasou (2304 – Považská Bystrica – Domaniža) nad obcou Čelkova Lehota pri krásnom výhľade. Hneď v úvode nás čaká zjazd po rozbitej asfaltovej ceste do dedinky Ďurďové, kde sa napájame na asfaltovú cestu a po nej pokračujeme až do obce Pružina. Na chvíľu sa opäť stretáme s modrou cykloturistickou trasou. Na začiatku Pružiny sa zelená trasa dáva doprava. Tu prechádzame cez miestnu časť Chmelisko, kde sa hneď pri ceste nachádza krásna zvonička. Podobnými zvonicami je známa obec Pružina, nachádzajú sa tu štyri.

Ďalej prechádzame popod skalné útvary Podstrážie až do lokality Riedka, kde si môžeme dať prestávku na odpočívadle. Odtiaľto trasa pokračuje krásnou dolinou popri Mojtínskom potoku. Je tu asfaltový povrch, jazda na bicykli je tu veľmi pohodlná. Prichádzame až k oltáriku pod Mojtínskou jaskyňou. Asfaltová cesta pokračuje smerom na Zliechov a zelená trasa pokračuje po štrkovej lesnej ceste ďalej smerom na Mojtín. Trasa tu začína prudšie stúpať a takto to pokračuje až do obce. Po ľavej strane si môžeme odbočiť ešte k spomínanej Mojtínskej jaskyni. Nachádza sa v nej unikátny jaskynný kostol. Zelená trasa končí v obci Mojtín neďaleko kostola.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.