Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2319
Dĺžka (km): 47,7 km
Prevýšenie: 1 220/ 1227 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta, trail, poľná cesta, lesná cesta

Charakteristika: Modrá cykloturistická značka, ktorá prevedie cykloturistu prostredím Bielych Karpát.

Popis: Trasa začína na križovatke s Vážskou cyklomagistrálou v lokalite Veľká Ivanovská. Prechádza pomerne nebezpečným úsekom do obci Štvrtok, kde stretá žltú cykloturistickú trasu 8352 – Haluzice – Štvrtok. Postupuje do obce Ivanovce a Melčice – Lieskové. Tu sa stretne so začínajúcou zelenou a žltou trasou. Tie slúžia ako prepojky medzi obcami a Vážskou cyklomagistrálou.

Modrá značka však prudko odbočí vľavo a pokračuje po asfaltovej ceste až do doliny, kde sa cesta zmení na kvalitnú štrkovú lesnú cestu. Čaká nás pomerne stále stúpanie, pričom kopírujeme Dolné a Horné Bradlo. Cestou sa nám naskytajú pekné výhľady do doliny. Obchádzame chránené územie Petrová a dostávame sa opäť na asfaltovú cestu. Klesaním sa dostávame k lokalite Chocholná-Velčice, Rázcestie Pod Tlstou horou, kde začína žltá cykloturistická značka č. 8355 – Spojka Chocholná. Nachádza sa tu aj turistický prístrešok.

Oddýchnime si, obídeme prístrešok a odbočíme opäť vľavo. Čaká nás ďalšie, ešte intenzívnejšie stúpanie na Machnáč. Až k rázcestiu nad Starou školou vedie asfaltová cesta a následne novovybudovaný cyklochodník na Kykule. Počas letnej sezóny sa tu nachádza i malý bar, kde si za poplatok viete zobrať malé občerstvenie. Na križovatke so žltou č. 8353 – Kykula – Vyškovec (CZ) sa my držíme vpravo (žltá trasa pokračuje rovno). Tu pôjdeme v krátkosti v súbehu s Cestou hrdinov SNP.  

Prichádzame na najvyšší bod na cykloturistickej trase Machnáč (763 m n. m.). Nachádza sa tu pamätný kríž s pekným výhľadom. Z tohto bodu nás čaká už iba klesanie. Upozorňujeme však na horší technický úsek v lokalite Pod Sokolím Kameňom, kde sa nachádza úzky chodníček, ktorý môže byť počas jari a leta mierne zarastený. Tiež je tu i strmý zjazd s kamenistým podkladom. Trasa klesaním prichádza až do Drietomy. V malom úseku ide trasa v súbehu s cestou I. triedy č. I/9, avšak zakrátko sa odpája a bočnou, menej frekventovanou cestou pokračuje do obce Kostolná-Zariečie, kde trasa končí pri obchode. Smerovník vás opäť navádza na Vážsku cyklomagistrálu, ale už po neznačenej ceste.  




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.