Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš Vás pozýva na cyklovýlet do Polonín. Zažite čaro Polonín z dvojkolesového sedla, vychutnajte si čerstvý vzduch a kochajte sa neodolateľnou prírodou.

Cyklovýlet začíname v okresnom meste Snina, konkrétne v rekreačnej oblasti Sninské rybníky, skadiaľ sa presunieme do obce Stakčín. Do Stakčína sa dostanete buď po hlavnej ceste a červenej značke 016 Karpatská magistrála alebo na presun môžete využiť vlak.

V obci Stakčín sa vyberieme smer Ulič a zhruba po štyroch kilometroch dorazíme k Beskydskému panteónu, symbolickému pamätnému miestu na významné osobnosti z oblasti Polonín. Následne sa vyberieme smerom na Jalovú, kde po približne 100 metroch odbočíme doprava. Strmým kopcom sa dostaneme k závore, cez ktorú prejdú len peší a cyklisti. Následne nás čaká príjemná jazda po celkom zachovanej asfaltke. Tá viedla kedysi do dedín, ktoré sa pre výstavbu vodárenskej nádrže vytratili z mapy Slovenska.

Trasa vedie popri Starine až k rázcestiu, na ktorom sa vydáme doprava. Počas jazdy nás sprevádza čisté a pokojné prostredie, upravené lúky a nádherná okolitá príroda. Naskytne sa Vám možnosť vidieť vojnový cintorín Veľká Poľana. Cestou vzhliadnete i odbočku k najvyššie položenému cintorínu na Slovensku, ktorý sa nachádza na vrchu Hodošík (cca 980 m. n. m.) Po niekoľkých kilometroch sa dostávame k areálu bývalej obci Ruské, kde sa dodnes organizujú rôzne spoločenské udalosti. Tu máte možnosť doplniť si svoje zásoby vody zo studničky na rázcestí. Následne budeme pokračovať v smere doľava.

Pokračujeme po kamennej ceste, tzv. Porta Rusicea vychutnávame krásne pohľady na okolitú prírodu. Azda najfamóznejší výhľad nás čaká takmer pred koncom trasy, pri monumentálnom pomníku, ktorý je pravdepodobne venovaný padlým vojakom. Popri jazde si ho nemožno nevšimnúť.
Prichádzame na hraničný bod Ruské sedlo, kde môžete absolvovať i výstup na menšiu vyhliadkovú vežu. Výhľad z nej je pre hustý porast síce obmedzený, ale určite nezameniteľný.

Cesta späť je naozaj zážitkom hlavne pre skúsených cykloturistov. Odporúčame pri zjazde zvýšiť opatrnosť, nakoľko je sklon trasy v niektorých úsekoch mierne nebezpečný. Celková dĺžka trasy predstavuje cca 44 kilometrov a je určená pre skúsenejších cykloturistov. Počas jazdy nájdete i zopár tabúľ, na ktorých sa dozviete informácie hlavne o prírodných zaujímavostiach tohto územia.

Viac informácií o možnostiach v regióne nájdete na stránke OOCR Horný Zemplín.

Zdroj:

OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš

www.hornyzemplin.sk


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.