Pre SCK Slovenský Kras je rok 2019 jubilejný. Oficiálne v roku 1999 nás registrovali na ministerstve vnútra.
Uvádzam to len z toho dôvodu, že sme ustanovujúcu schôdzu mali ešte v roku 1998, ale kvôli parlamentným voľbám nás zaregistrovali až v roku 1999.

Jubileum sme oslávili v rámci Medzinárodnej cykloturistickej akcie Karstvelo 19. ročník.
Túto organizujeme spoločne s Aggteleskkým národným parkom poslednú júlovú sobotu už 19 rokov.
Cyklotúra sa stala aj tradičným programom Dní obce Gemerská Hôrka.
Bola to obojstranná dobrá voľba lebo sme sa po namáhavej letnej túre ocitli medzi chutnými miestnymi jedlami, mohli sme sa osviežiť v bazéne miestneho kúpaliska a potom v kolotoči kultúrnych programov sa spolu ešte zabaviť.
Teraz sme dostali priestor aj na prezentáciu našej 20 ročnej práce v hlavnej sále kultúrneho domu. Výstavu sme otvorili so starostom obce v prítomnosti médií a bola k dispozícii všetkým návštevníkom obecných dní.
Obec nás prekvapila pamätnými plaketami. My sme účastníkov sme prekvapili jubilejnými tričkami.
Mali sme čo vystavovať:

Boli to plodné roky. Legalizácia prebehla na panenskej pôde a bola veľmi náročná.
Na území dvoch štátov /Slovensko a Maďarsko/, dvoch územných celkov Košický a Banskobystrický/, v štyroch okresov Rožňava, Revúca, Rim.Sobota, Košice vidiek/v troch NP / Slovenský kras, Aggtelekský kras, Slovenský raj/.
Máme za sebou cca 500 km značených cyklotrás, vyše 80 organizovaných cykloturistických podujatí, z toho vyše 20 medzinárodných a jednu celonárodnú.

Značenými cyklotrasami sme spojili 56 obcí historického horného Gemera a Slovenského krasu.
Pri organizovaných cyklotúrach sme sa zamerali hlavne na spoznávací cykloturizmus.
Medzi naše aktivity sa zaradila aj záchrana krasových vyvieračiek a ponoru na území Gemerskej Hôrky v počte 6.
Vybudovali sme 8 km dlhý 3 jazyčný náučný chodník Krasové javy Hôrky.
Zaslúžili sme sa o otvorenie dvoch zelených hraníc pre cykloturistov a pešich turistov medzi Maďarskom a Slovenskom ešte pred Schengenom.

Reprezentujú nás aj stále obnovované klubové dresy. Prvýkrát sme si ich dali vyrobiť pri organizovaní celonárodného zrazu v Gombaseku a štvorjazyčné cykloturistické mapky.
Venujeme sa aj vzdelávacím aktivitám aký bol napr. regionálny projet DAMO /Danosti a možnosti regiónu pre rozvoj turizmu a cykloturizmu/ a propagačnej činnosti.
Hoci sa za 20 rokov veľa zmenilo a zakladajúcim členom už vlasy obeleli, činnosť klubu sa stále obnovuje prísunom mladých nadšencov cykloturizmu.
Však sme mladí, máme 20 rokov a 20 rokov je pred nami!

Zuzana Tömölová zakladajúca členka SCK SK


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.